GINKO THERAPEUTISCHE GROEPSPRAKTIJK LOCHRISTI

      omdat levensprocessen unieke aandacht vragen

GESTALTTHERAPIE           -          LICHAAMSGERICHTE THERAPIE          -          RELATIETHERAPIE    

GESTALTTHERAPIE (bij Geert en Myriam)


Gestalttherapie wordt de therapie van het contact genoemd. De wisselwerking tussen onszelf en onze omgeving is bepalend voor hoe we ons voelen, hoe we communiceren en hoe we ons gedragen in contact met andere mensen. Dit bepaalt mee hoe we verder groeien en ontwikkelen als mens... of hoe we juist daarin beperkt worden.


Gedreven door onze noden, behoeften en verlangens, zoeken we steeds opnieuw om pàssend contact te maken met onze omgeving en de mensen rondom ons. Dit kan soms een hele uitdaging zijn.


Stel dat we in onze omgeving weinig aandacht, erkenning of bevestiging hebben ervaren, te weinig/te veel grenzen kregen, of we ons onrechtvaardig behandeld, gebruikt of misbruikt voelen... Dan kan het moeilijk(er) worden om ons in (zelf)vertrouwen en openheid tot anderen te richten. We durven of kunnen onszelf niet meer zijn. We nemen een ‘houding’ aan, zetten een masker op, gaan overdreven zorgen voor anderen, gaan in de aanval, blijven gefrustreerd of we trekken ons terug… Zo  'overleven' we in bepaalde situaties.


Echter ...

Hoe we het vroeger of tot nu toe probeerden op te lossen blijkt niet echt (meer) te werken. Er ontstaat chaos, conflict of een uitzichtloze situatie ...

Kan het ook anders? Ja.

Wanneer je kiest voor Gestalttherapie zal je merken dat de therapeut niet alleen bij de feitelijke problemen stil staat, maar ook de nadruk zal leggen op hoe jij de situatie / de problemen ervaart. Door je te concentreren op lichamelijk en zintuigelijke ervaringen, leer je opnieuw contact te maken met je eigen beleving, en wat je wel en niet nodig hebt in contact met anderen. Van daaruit kijken we samen naar welke betekenis dit heeft in relatie met je omgeving. Waar loopt het vast in die specifieke situatie, in denken,  communicatie of gedrag ? Wat valt er nog nieuw te verkennen?

Door te vertrekken vanuit het totale aanvoelen, kan je meer mogelijkheden exploreren en vind je vaak een passender antwoord op je vragen.


De Gestalttherapeut kan je in deze zoektocht ondersteunen. Het is een boeiend proces, dat soms pijnlijk en confronterend is, maar ook humoristisch en bevrijdend kan zijn.

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

(bij Myriam)

LICHAAMSGERICHT wil zeggen : met de blik op de gehele mens, op jou,  in je situatie met inbegrip van het lichaam, de emoties, de energie, de communicatie, de gedachten, het sociale enz. Ook hoe de situatie, de omgeving, de gebeurtenissen op de mens, op jou, invloed hebben (gehad).


Voor problemen die zich lichamelijk uiten of vastgezet hebben, kunnen we samen aan de slag gaan met lichaamsgerichte therapie. Natuurlijk moet eerst nagegaan worden of er geen medische oorzaak en therapie nodig is. Een bezoek aan de huisarts, bij lichamelijke klachten, is natuurlijk altijd de eerste stap. Samenwerking is ook altijd mogelijk, met jouw toestemming.


Voor welke problemen kan je dan hier terecht?

Bij voorbeeld slepende energieproblemen (grote vermoeidheid of juist grote onrust), verkrampingen (pijn die samengaat met stress of spanningsklachten), moeilijkheden met adem (hyperventilatie enz. ) en slaapproblemen (slaaptekort of juist veel te moe) enzovoort.


Ook bij het verwerken van grote gebeurtenissen en keerpunten kan dit zich lichamelijk uiten (bv bij grote veranderingen in de gezinssituatie of op school, bij afscheid of rouw, scheiding, conflict, trauma ...) kan dit zich lichamelijk uiten. Er bestaan methoden om de verwerking van deze gebeurtenissen te ondersteunen, te faciliteren enz zodat fysiek - emotionele knopen losser kunnen komen, ook in het lichaam.


Zo kan je gaandeweg nieuwe mogelijkheden zien en/of een nieuwe balans vinden in het leven: fysiek, emotioneel, psychisch en relationeel.

RELATIETHERAPIE

(bij Geert)



Indien jullie relatietherapie overwegen, hebben jullie wellicht al heel wat pogingen ondernomen om er met zijn tweeën uit te geraken. Beroep doen op een therapeut die meekijkt en mee zoekt naar oplossingen kan hierbij helpend zijn.


We kijken dus als therapeut zo neutraal en onpartijdig mogelijk mee naar de dynamiek die zich afspeelt tussen jullie. Zo merken we wat er werkt tussen jullie en krijgen we samen ook meer zicht op de valkuilen waar jullie in terecht blijven komen.


Door voldoende tijd en ruimte te nemen om stil te staan bij de beleving van beide partners, zoeken we hoe elk tot meer wederzijds begrip kan komen. Op die manier verkennen we samen hoe jullie als partners kunnen groeien naar een meer constructieve dynamiek. Dit kan leiden naar meer duidelijkheid over waar jullie zich als koppel bevinden met elkaar en naar het ervaren van meer verbinding en hernieuwd vertrouwen.